.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Världens äldsta whisky öppnas i Malmö

Världens äldsta whisky öppnas i Malmö

Publicerat av Tony Harkén fredag, 11 mars 2016.

Mortlach 75 Years Old Generations är en av whiskyvärldens mest omtalade buteljeringar.

En flaska kostar drygt 250 000 kr. Endast en flaska kommer till i Sverige och den öppnas på Malmö Öl & Whisky Festival.

– Len och mycket sofistikerad – elegant som en grande dame. Maltwhiskyns egen Ingrid Bergman!

Så beskrevs världens mest exklusiva skotska singelmaltwhisky när den släpptes i London i september 2015.

Sensationell 75-åring

Den 17 november 1939 valde John Urquhart på Gordon & MacPhail ut ett sherryfat och gav instruktioner om att fylla det med destillat från Speyside’s Mortlach Distillery. 75 år senare togs fatet fram från lagerhuset och den bärnstensfärgade drycken tappades varsamt på vackra, droppformade kristallkaraffer.

Varje karaff är handgjord med 75 skåror som representerar åren som whiskyn har fått mogna.

Whisky förändras och blir mer komplex med åren, men det är få fat som klarar att bli riktigt gamla. Att en whisky fortsätter att utvecklas även upp i 40-årsåldern är ovanligt – att en whisky kan bli 75 år, det är alldeles sensationellt.

Mortlach 75 Years Old generations har inslag av torkad aprikos och granatäpple, med en antydan av kryddor och krämig vanilj. Den har en len, rökig ton som dröjer kvar långt efter whiskyn har avnjutits.

En flaska till Sverige

Endast 100 flaskor Mortlach 75 Years Old Generations har buteljerats och marknadspriset för en av de numrerade karafferna ligger på över 250 000 kr.

Sverige har bara tilldelats en flaska och den kommer att öppnas i Malmö.

– Egentligen är det vansinne att öppna denna flaska. Under de senaste decennierna har värdeökningen på whisky utklassat såväl aktier som guld och fastigheter. Men whisky är gjord för att drickas och vi vill dela upplevelsen med whiskyvänner som förstår att njuta av den. Därför har vi satt ett provningspris som är långt under självkostnadspris, säger Thomas Kuuttanen på Symposion, en av få personer som smakat rekordwhiskyn.

Provning i Malmö

Den unika provningen genomförs på Malmömässan i samband med Malmö Öl & Whisky Festival den 1-2 april. Deltagarpriset är 3 795 kr. Provningen arrangeras av Malmöbaserade whiskyspecialisten Symposion och den leds av Stuart Urquhart, vars farfars far fyllde sherryfatet i Skottland 1939.

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items