.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Svensk IT-utveckling hamnar på efterkälken utan utländska talanger

Svensk IT-utveckling hamnar på efterkälken utan utländska talanger

Publicerat av Tony Harkén fredag, 07 december 2012.

IT-säkerhetsföretaget Verisec har invigt sitt nya utvecklingscenter i Belgrad – Verisec Labs.

Efter att länge ha försökt rekrytera rätt kompetens i Sverige beslöt företaget istället att förlägga sitt utvecklingscenter där de största talangerna inom kryptering och IT-säkerhet finns – Serbien. 

Etableringen innebär en storsatsning för att möta utmaningarna inom IT-säkerhetsområdet. Från start kommer sex personer vara anställda i Belgrad, och ytterligare sex platser står redo att fyllas inom kort. Målet är att Verisec Labs ska ha ca tjugo anställda om två år.

Att utvecklingscentret kom att placeras i just Serbien var ingen tillfällighet, menar Johan Henrikson, vd på Verisec:

”Serbien har en unik kombination av välutbildade och motiverade talanger inom IT och kryptering och ligger i framkant inom dessa områden. Företag som Microsoft och Intel har redan etablerat utvecklings- och programmeringscenter i Belgrad och det är bara en tidsfråga innan fler företag upptäcker de kunskapsresurser som finns här. Därför vill vi vara med i ett tidigt skede och attrahera den bästa kompetensen”, säger han.

Bakgrunden till satsningen är ett hårdare säkerhetsklimat och ett ökat behov av innovativa lösningar som kan stå emot de nya hoten:

”Attackerna blir allt mer sofistikerade och de cyberkriminella hittar ständigt nya vägar att komma åt känsliga uppgifter. Enligt BRÅ så ökade antalet anmälda dataintrång under första halvåret 2012 med hela 99 procent jämfört med motsvarande period förra året. Kompetensen för att möta alla dessa nya hot finns helt enkelt inte i Sverige, trots att vi nog ser oss som ett föregångsland inom IT”, säger Johan Henrikson.

Sveriges ambassadör i Belgrad, Christer Asp, välkomnade satsningen vid ett besök hos företaget inför invigningen:

”Verisec Labs är ett utmärkt exempel på hur man kan utveckla den enorma potential som finns här i Serbien, inom områden som vi i Sverige kanske normalt inte förknippar med den här regionen. Etableringen visar att Serbien ligger långt framme inom högteknologiska områden och i vissa fall även ligger före oss i Sverige, som till exempel när det gäller den typen av avancerad kryptografi som Verisec Labs skall utveckla.”, säger Christer Asp.

Johan Henrikson ser många fördelar med att ha ett utvecklingscenter utomlands, men ser också vad konsekvenserna för Sveriges del kan bli på sikt och efterlyser kraftfulla satsningar på utbildning, för att behålla svensk konkurrenskraft:

”Förr flyttade företag ut tillverkningen utomlands och behöll forskningen i Sverige.. Idag är det tvärtom. Om vi inte snabbt höjer nivån och kvaliteten i skolan – från grundskolan och uppåt – kommer ännu fler företag behöva förlägga sin forskning och utveckling på annat håll. För Verisecs del – och för alla andra kunskapsintensiva företag – är kompetensen det viktiga, inte det geografiska läget.”, avslutar Johan Henrikson. 

 

VERISEC

Verisec AB är ett internationellt IT-säkerhetsföretag som med innovativ teknik levererar säkerhetslösningar till banker, offentlig sektor och större organisationer. Med en kombination av produkter och tjänster erbjuder Verisec helhetslösningar för att säkra digitala identiteter och minska hotbilden i den digitala världen. Verisec etablerades 2002 och är ett svenskt privatägt aktiebolag med säte i Stockholm och kontor i Sverige och England. Företaget har levererat produkter till över 7 miljoner användare i hela världen.

För mer information, besök www.verisec.com

 

 

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items