.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Shoppingturismen fortsätter att växa

Shoppingturismen fortsätter att växa

Publicerat av Tony Harkén onsdag, 23 oktober 2019.

Turisternas betydelse för den svenska detaljhandeln fortsätter att växa. Förra året omsatte shoppingturismen 100 miljarder kronor. Det är en ökning med fem miljarder jämfört med 2017.

Totalt utgör shoppingturismen 13 procent av detaljhandelns totala omsättning. Det visar Svensk Handels rapport ”Shoppingturism i Sverige 2019”.

Rapporten visar att de utländska turisterna kommer att fortsätta bli allt viktigare för den svenska detaljhandeln.

– I takt med att besökarna blir fler ökar också turismens betydelse för handeln. Vi vet att besökarna lägger en stor del av sin reskassa i handeln och det skapar nya affärsmöjligheter för våra butiker. Via e-handeln öppnas också en fin möjlighet att behålla de utländska turisterna som kunder även när de lämnat landet, säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.

Störst andel kortköp från Norge

Årets rapport innehåller även siffror över de utländska turisternas kortköp från betaltjänstleverantören Nets. Största andelen av kortköp kommer från Norge (25 procent), USA (13 procent) och Storbritannien (10 procent).

Även om de kinesiska besökarna endast står för två procent av kortköpen har de det klart högsta köpbeloppet per kund. I genomsnitt ligger varje köp från den kinesiska besökaren på 1056 kronor.

– Turismen bidrar starkt till Sverige i stort och är viktig för många handlare. Att göra särskilda aktiviteter mot vissa stora turistgrupper inför och under sommarmånaderna kan vara fördelaktigt för handlare, säger Patrick Höijer, Sverigechef på Nets.

Totalt omsatte turismen 337 miljarder kronor under 2018 och genererade 172 400 arbetstillfällen i Sverige. Enbart inom handeln skapade shoppingturismen 35 500 arbetstillfällen.

Källa – Svensk Handel

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items