.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
 • Fel vid laddning av flödesdata.
Kris i Europa slår mot sommarturismen

Kris i Europa slår mot sommarturismen

Publicerat av Tony Harkén fredag, 05 oktober 2012.

För andra året i rad minskade sommarturismen i Sverige. Antalet övernattningar i Sverige sjönk med 1,9 procent.

Övernattningarna från utlandet minskade med totalt 2,8 procent. Samtidigt fortsatte antalet långväga besökare och logiintäkter öka med 6,9 respektive 1,6 procent.

Det var besökarna från Europa som svarade för den största nedgången under sommaren. Övernattningarna från Tyskland minskade med 5,6 procent. Antalet besökare från Danmark och Nederländerna sjönk med 9,5 respektive 10,9 procent. Totalt minskade den europeiska marknaden med 7,1 procent.  Ökningar från både Norge (1,8%) och Finland (2,3%)  bidrog till att övernattningarna från våra nordiska grannar låg kvar på samma nivå som förra sommaren.

 Ljuspunkten stod de långväga besökarna för, antalet ökade med 6,8 procent.  Det var framför allt övernattningarna från USA (plus 10,9 procent), övriga Asien (plus 33,6 procent) och Kina (plus 15,9 procent) som ökade. Fler långväga besökare under sommaren har dock inte kunnat kompensera för ett minskat resande från kontinenten.

 Även om de totala volymerna minskade något, så fortsatte logiintäkterna på hotellen, stugbyarna och vandrarhemmen att öka även under sommaren 2012 till totalt 5,4 miljarder kronor. Mest ökade intäkterna i Stockholm och Västra Götaland med 47 respektive 25 miljoner kronor.

 Källa – Tillväxtverket

Publicerat av

Tony Harkén

sverige

Klockan i Sverige

SE - Time
 • Restaurangtips i Phnom Pehn – Kambodja

  Dags att äta, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som om man är i Nice i Frankrike, förmodligen för att Kambodja tidigare tillhörde Frankrike under Indokina-tiden, och många gamla byggnader vittnar om detta. Läs mer...

 • Nyhet! Maycas del Limarí Chardonnay

  Den 1 mars lanserades Maycas del Limarí Reserva Especial Chardonnay i Systembolagets ordinarie sortiment. Läs mer...

 • Svenskarna väntas jobba längst i EU

  Den tid som EU-ländernas medborgare i snitt förväntas vara tillgänglig på arbetsmarknaden under livet har de senaste tio åren ökat med 1,9 år. Och svenskarna är det folk som förväntas vara tillgängliga längst tid i hela EU. Läs mer...

There are not feed items to display.
 • Check if RSS URL is online
 • Check if RSS contains items