.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Vill du ha skyldigheter och inga rättigheter – Bli företagare

Skrivet av Tony Harkén torsdag, 27 september 2012.

Vill du ha skyldigheter och inga rättigheter – Bli företagare

Besökte ett seminarium som en myndighet anordnade för personer som vill starta och driva företag.

Ett välbesökt seminarium där besökarna mestadels var förväntansfulla unga människor och en talare som inom nästan varje mening nämnde ordet frihet.

Frihet för en egen företagare. Jo du tänkte jag, har han någonsin drivit ett företag tro? Och frågade. Nix, det hade han ju inte men jag förstod att han nästan hade doktorerat i ämnet efter ett svar på några minuter.

Prata kunde han och de gjorde han men tyvärr inte om väsentligheter. Mest babbel om affärsplaner, strategier, bygga organisation och att det finns oändliga möjligheter inom globaliseringen. Tyvärr inte en enda minut om försäljning, vinstmarginal eller risk.    

Uppenbarligen var Frihet temat och så här kan den så kallade ”Friheten” se ut för en småföretagare.

Vill du i ditt nystartade företag ta ut en lön på 25 tusen i månaden så måste du sälja för minst 3 miljoner per år om du kan upprätthålla en vinstmarginal på 20 procent, om inte, så måste du sälja för mer.

20 procent är en hög och bra vinstmarginal med tanke på att bara skatten är 67 - 70 procent beroende på i vilken kommun du bor i.  

250 tusen i månaden måste du sälja för och lyckas du inte så blir det heller ingen lön på 25 tusen, så enkelt är det i den fria verkligheten. Och givetvis så gäller detta alla årets 12 månader vilket gör kraven och kalkylen än mer riskfylld med tanke på semestrar och ledigheter.  

Tror du inte att du orkar med detta eller kanske inte har erbjudandet för att lyckas med en försäljning på 250 tusen i månaden så lägg ner tanken på ett eget företag. Du kommer garanterat att misslyckas och din så kallade nya ”Frihet” kommer drabba dig och din plånbok hårt.

En enkel räkneövning som borde ha ingått i myndighetens företagskväll, kan man tycka. Men jag förstår att detta kapitel utelämnades helt, för hur många lockas av denna verklighet?

Förutom försäljning, vinstmarginal och risk så är det allt det andra med företagandet som du garanterat kommer få ta till din ”Frihet” på helger och nätter för att mäkta med. Och skulle du en sen nattimme göra fel i bokföringen eller räkna fel på momsen, ja då kan den nyvunna ”Friheten” bli att dela våningssäng med en storskurk ett par månader. Du skall inte tro att du och ditt företag kan uppträda omoraliskt och tillåts göra samma misstag eller fel som flertalet myndigheter gör, samma myndigheter som för övrigt dagligen ironiskt flåsar företagare i nacken.

Eller så gör du ett misstag som krögaren Lena Kahlbom som driver restaurangen Alex Matservice i Arninge, ett par mil norr om Stockholm gjorde – Hon gillar också ”Frihet” men åkte dit på en Raggmunk som kostade 4 år i rättsprocessande. 

Har du några minuter över ta del av denna företagsberättelse från verkligheten - Åklagare försöker sätta dit företagare för en raggmunk.

Världens bästa företagsklimat var det visst vi hade……

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items