.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Sydkorea den 12:e största ekonomin i världen

Skrivet av Susanne Fuglsang måndag, 21 november 2011.

Sydkorea den 12:e största ekonomin i världen

I ett konferensrum på Sheraton pågår Korea-EU FTA Forum. I närvaro av den Koreanska ambassadören Eom, Seock-jeong och flera högt uppsatta myndighetsrepresentanter sitter en grupp inbjudna näringslivsdeltagare för att lyssna på de utökade exportmöjligheterna till Sydkorea i samband med att det nya EU-Korea FTA avtalet trädde i kraft den 1 juli 2011.

Det är inget ovanligt med den här situationen förutom att det är ett litet konferensrum och med få deltagare. Om det hade varit ett motsvarande event mot den kinesiska eller japanska marknaden så det det varit flera hundra deltagare och den största konferenslokalen. Det här Sydkoreas situation inte bara i Sverige utan i stora delar av världen, att man fortfarande är en ganska okänd marknad trots att man är den 12:e största ekonomin i världen idag.

Exportrådet har beräknat att exporten från Sverige till Sydkorea kan komma att öka från 1121 MUSD till 2009 MUSD och att Sydkorea därmed blir Sveriges näststörsta exportpartner i Asien efter Kina. Elektronik, bilar, bildelar, kläder, kemikalier, läkemedel, textiler och mat är områden som beräknas gynnas mest av det nya avtalet.

Sydkorea har dramatiskt förändrats från ett av de fattigare länderna kring 1950 till en global ledare i många områden. Koreansk musik, film och tv-shower är starka förebilder och trendsättare i Asien.

Historiskt sätt har man byggt sin framgång på produktion av skepp, bilar, halvledare och konsumentelektronik.

Sydkorea är idag rankad etta på Digital Opportunity Index (DOI) och har högst penetration i hela Asien när det gäller användandet av mobiltelefon, internet samt bredbandsuppkoppling vilket gör att produktutveckling och försäljning av mobila och digitala tjänster är ett intressant affärsområde.

Kina, USA och Japan är idag Sydkoreas största handelspartners, men med sin snabbhet och beslutsamhet att utöka FTA´s med nya marknader så öppnas möjligheterna upp alltmer för nya länder. Med sina 50 miljoner innevånare, ekonomiska utveckling, geografiska placering och allt öppnare marknad är man en intressant testmarknad för regionen.

Sydkoreaner är välutbildade, hårt arbetande och motiverade samt medvetna konsumenter med en för regionen hög disponibel inkomst. De har ett stort intresse för mode och produkter från resten av världen. Skandinavisk design i både inredning och mode har rönt stor framgång de senaste åren.

H&M är det senaste exemplet på en svensk framgångssaga i Sydkorea.

Sydkorea har på senare tid även fått stort medialt genomslag bl a genom sitt värdskap för G20 i Seoul, Friidrotts-VM i Daegu och kommande Expo i Yeosu 2012 samt de olympiska vinterspelen 2018 i Pyeongchang.

Den Sydkoreanska marknaden erbjuder stora möjligheter, men även en hel del utmaningar som man normalt inte möter på en mogen marknad. Men med hjälp av marknadskännedom och ett upparbetat lokalt nätverk kan man till stor del möta dessa.

Om du vill veta mer om den Sydkoreanska marknaden eller vill besöka landet så är du välkommen att kontakta mig på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen eller mobil 070-738 99 97.

Om Krönikören

Susanne Fuglsang

Biznetasia

President

Phone: +46 (0)70 738 99 97

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items