.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Res västerut (eller österut)!

Skrivet av Karine Hirn fredag, 19 augusti 2011.

Res västerut (eller österut)!

Jag har just återkommit från Chongqing. De flesta människor utanför Kina har aldrig hört talas om platsen, men eftersom dess strategiska betydelse ökar lär den bli mer omtalad. Chongqing är i alla fall definitivt värt ett besök redan i dag för de som vill uppleva en fascinerande utvecklingstakt.

Chongqing har 32 miljoner invånare. Nej, jag har inte skrivit fel; det står verkligen trettiotvå miljoner. Chongqing kallas ofta ”världens största stad”, vilket egentligen är fel, eftersom det är en kommun (som skildes från Sichuanprovinsen 1997), ungefär lika stor som Österrike. Att se Chongqing är ett måste i Kina om du vill förstå vad som sker i västra Kina och – skulle jag vilja hävda – i landet.

 chongqing-businessarea-500

                      Bild - På väg till Chongqings centrala affärsdistrikt

 

”Go West”-programmet
Chongqing växer fram som ett viktigt industriellt nav, delvis till följd av de stimulansåtgärder inom programmet ”Go West” (”Res västerut”) som den kinesiska regeringen redan har implementerat under flera år. Chongqings BNP växer med 17 procent per år, och de utländska direktinvesteringarna fyrdubblades från 2007 till 2009.

Målet med programmet, som bland annat inbegriper skatteincitament i kombination med mycket omfattande infrastruktursatsningar, är att öppna upp inlandet och minska de regionala skillnaderna mot de rikare regionerna i östra Kina, som tidigare har främjats av exportindustrin.

Större fabriker kräver förbättrad infrastruktur
Denna trend har medfört att stora fabriker omlokaliseras till platser som Chongqing, där det är lättare att rekrytera och behålla billigare arbetskraft.

Dessa fabriker kan tillgodose såväl de inhemska marknaderna som exportmarknaderna tack vare de väldiga infrastruktursförbättringar som har gjorts, särskilt på transportområdet. Chongqing är inte bara ett viktigt nav för att nå Kinas västra regioner, utan även en utgångspunkt för infrastrukturnät som sammanbinder landet med Centralasien, Ryssland, Europa och Sydostasien.

För att börja med flygtransporter: innan jag anlände till Chongqings splitternya jätteflygplats pratade jag med en kalifornisk pilot på en av hans två månatliga resor till Chongqing, varifrån han flyger amerikanska fraktflygplan tillbaka till USA.

Vidare, när det gäller båttrafiken har Chongqings hamn blivit Kinas största flodhamn i inlandet. På grund av De Tre ravinernas damm, som jag också besökte under resan (mer om detta i ett framtida blogginlägg), har trafiken på Yangtzefloden ökat, och oceangående fartyg kan nu nå Chongqing från Shanghai.

Även väg- och järnvägstransporterna har utvecklats avsevärt. Till exempel öppnade nyligen en godstågsförbindelse till den tyska staden Duisenberg, och det första tåget med bärbara datorer och bildskärmar lämnade Chongqing i slutet av juni. Den tretton dagar lång resan innebär betydande tids- och kostnadsbesparingar jämfört med handelsvägarna till sjöss från Shenzhen eller Shanghai.

business-district-500

Bild - Här planerar Chongqings kommun sitt nyaste finanscentrum, som leder tankarna till Luijiazui i Shanghai

 

Chongqing utvecklas – Res österut och upptäck tillväxten
Det nya navet Chongqing utvecklas och håller på att bli ett viktigt center för produktion av elektronik: vi har fått veta att HP i dag är den största skattebetalaren. Under de första fem månaderna 2011 exporterade Chongqings fabriker 2,4 miljoner bärbara datorer. Det finns även ambitiösa planer på att utveckla staden som finanscentrum, med ett projekt i JiangBei-distriktet som påminner väldigt mycket om finansdistriktet Lujiazui i Shanghai.

Nästa vår öppnar Finnair, som första europeiska flygbolag, en direktförbindelse med en Airbus A340 fyra gånger i veckan mellan Helsingfors och Chongqing. Resan kommer att ta 8,5 timmar. Res österut! Men du föredrar kanske att vänta till hösten eller vintern – somrarna i Chongqing är ytterst varma. Och fråga mig gärna på vilken restaurang du hittar den bästa varma grytan!

 

Om Krönikören

Karine Hirn

Delägare och Chief Representative Shanghai, East Capital

www.eastcapital.com

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items