.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Polen och Turkiet – en oas av ekonomisk lugn, nya ekonomiska tigrar i Europa.

Skrivet av Andrej Scepanski onsdag, 22 augusti 2012.

Polen och Turkiet – en oas av ekonomisk lugn, nya ekonomiska tigrar i Europa.

Dessa två länder kan vara glada över att inte vara med i eurosamarbetet. Stark ökning av BNP och ekonomisk tillväxt samt resistens mot finanskriser skapar goda investeringsmöjligheter.

För investerare som är villiga att satsa och är något mer riskbelägna (Turkiet?) väntar högre belöning.

I Europas nuvarande ekonomiska situation, när eurozonen balanserar på ruinens brand och flera länder återigen är på väg in i en lågkonjunktur, finns det faktiskt länder som verkar vara en oas av ekonomisk lugn.

”Market Watch”, en amerikansk portal för aktiva investerare, i sin nyaste rapport påpekar att det är just Polen och Turkiet som är denna oas och samtidigt nya (nygamla) ekonomiska tigrar i Europa.

Vilka fördelar har tex. Polen? Dessa är:

  • ung, nyfiken, välutbildad och arbetsvillig population,
  • snabbt växande, penningstark medelklass,
  • stor inre marknad, tillväxtdrivande inhemsk konsumtion (>53% av BNP),
  • extremt företagsamma och aktiva entreprenörer,
  • stadigt växande export (>30% av BNP),
  • boom i infrastruktur och byggsektorn.

Polen och nu likaså Turkiet nämns som Europas ekonomiska ledare. I andra världsdelar är det nya länder som tar åt sig ledarrollen. I Sydamerika – Peru och Columbia, i Asien – Filipinerna och Indonesien. Det är inte marknader från tidningarnas första sidor, men den goda konditionen på deras ekonomier drar åt sig investerarnas blickar. Vilket är särskilt intressant med tanke på att lyskraften och tillväxten i BRIC-länderna avtar.

Blir det dags för en era med PPIPT-länderna, dvs Polen, Peru, Indonesien, Philippines (Filipinerna), Turkiet?

Man kan upprepa det som mantra att Polens ekonomi inte hamnat i någon recession 2009, inte påverkats av dagens skuldkris i euroländerna, har en stor inre marknad och att exporten till Tyskland, Europas största ekonomi, bara växer (>20% av hela exporten). Som en extra kick kan bli den kommande revolution i energisektorn i samband med exploateringen av enorma tillgångar av skiffergas.

Samtidigt måste man komma ihåg att börsen i Warszawa med WIG20 ligger på lägsta nivå sedan två år tillbaka, vilket i och för sig skapar goda möjligheter till nya aktieköp och att realisera tidigare vinster. Den polska zlotyn har försvagats gentemot euro vilket gynnar exporten.

En fråga kan ställas om en årlig tillväxt på 4% kan definieras som tigerekonomin?

I jämförelse med Kinas eller Indiens tillväxt kring 10% - knappast. Men i jämförelse med resten av Europa – ja. Sedan fallet av Lehman Brathers september 2008 har Polens ekonomi med drygt 15%. Polens starka position bekräftar också inflöde av utländskt kapital. Direkta utländska investeringar 2011 i Polen hamnade på 11,8 mld USD (rekordår 2007: 22,8 mld USD) och i Turkiet 16,1 mld USD vilket är mest sedan 2007.

Om den stora potentialen som finns i Polen vittnar tex. den spanska banken Santanders investering i övertagande av den polska banken Kredyt Bank. Spanjorer som på hemmamarknaden har enorma problem med sina kredittagare som inte har råd att amortera och betala räntor ville ha en bank med starka grunder och som fungerar på en sund och stabil marknad.

Om och hur den konkursfärdiga Grekland kommer att påverka Polen beror på om de utländska bankerna agerande på den polska marknaden kommer att frestas att överföra sina pengar till sina HQ.

Kontakta oss på Artisma Consulting – Svensk Enterprise Partner så guider vi dig och ditt företag genom en värld av möjligheter!

Om Krönikören

Andrej Scepanski

Artisma Consulting AB

Andrej Scepanski, VD

Tel. dir: +46 70 7552872

Tel. fax: +46   8 7470999


Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items