.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Min travhäst har det bättre än svärmor

Skrivet av Tony Harkén söndag, 11 december 2011.

Min travhäst har det bättre än svärmor

Jag vet faktiskt inte hur många myndigheter som är involverade inom den svenska åldringsvården, frågan är, är det någon som vet? Men oavsett antalet, ett större fiasko får man leta efter.

Ett fiasko är ett fiasko. Det finns inget annat namn för den misshandel som pågår av de allt fler äldre. Att på ålderns höst bli så omyndighetsförklarad och i slutet av sitt liv bli så illa behandlad är Sverige bra ensamt om.

Oavsett om det är inkompetens, dålig attityd, eller griska affärsmän som ligger bakom den misshandel som sker så är det skrämmande då de flesta av oss kommer att bli kunder i framtiden.

Har själv stor kunskap från den svenska travsporten. Och det finns många paralleller att dra mellan svensk travsport och svensk åldringsvård. Det handlar om att ta hand om levande individer som inte kan eller har svårt att klara sig själva.

trav-zelezny500


Vid jämförelse så sänker sig tunga tjocka mörka moln över svensk åldringsvård.

Skandalerna har haglat in hela sommaren - hösten från vårdindustrin och givetvis är det de stora aktörerna som skämt ut sig mest. Att folk ligger och svälter till döds inom den så kallade äldrevården var en otäck nyhet, men vad gör man inte för att visa upp fina siffror på sista raden? - Money Talks.  

Och visst, ursäkterna har haglat in lika snabbt som skandalerna, ingen personal, bråkiga äldre, för lite pengar, för att nämna några.

För tillfället pågår en ”Förlåt Oss Turné” från dessa vårdaktörer, synd att de inte kan be om förlåtelse till de som redan har gått bort, men bättre sent än aldrig.  

Skulle vara intressant att se vad som hände om en travhäst låg och dog i sin box av svält?

Den travtränaren skulle garanterat bli omhändertagen och framför allt skulle övriga hästar flyttas till en ny miljö som fungerar enligt uppsatta regelverk.

För föreskrifter finns för hästarna, och de finns även för de äldre, fast med alla tråkiga skandaler så är det svårt att tro.

Hästen skall vara ute varje dag, mat kontinuerligt, alltid behandlas av veterinär vid behov, får inte bo själv i stallet då de är flockdjur och de skall behandlas efter bästa förmåga av välutbildade tränare och skötare. Finns det ingen amatör – eller proffsutbildning är det ingen mening att hantera tävlingshästar då du inte kan anmäla dem till lopp. En bra regel som styr upp hela verksamheten, enkelt och effektivt.

Så ser det ut och det fungerar väldigt bra, den skötsel och omvårdnad som travhästarna får i Sverige är beundransvärd. Jag lyfter på hatten för alla dessa tusentals hårt arbetande människor, Ni skall verkligen vara stolta.

Och dessutom, det finns ingen hästägare som sätter sin häst hos en travtränare om inte dessa kriterier är uppfyllda. Och hästen tränas i snitt 3 gånger per vecka vilket det givetvis finns tid till. Det går inte att fuska, för ett djur som inte tas om hand och inte mår bra presterar inte på tävlingsbanorna.  

Nyligen bröt en travtränare mot regelverket och domen blev avstängning 8 år och han får inte ens beträda en travbana under dessa år. Tänka sig, bryter du mot djurskyddet så åker du dit rejält. Här fungerar tillsynsmyndigheten och oseriösa aktörer tas bort från branschen. STOR applåd från mig, det gör att man som hästägare känner sig trygg, tyvärr kan jag inte känna samma sak för min svärmor.

Men denna travtränare kommer få livstidsavstängning i praktiken, vilken hästägare sätter sin häst hos en dömd travtränare? - Marknaden är hård men även rättvis.     

Tänk vad enkelt det kan vara, och det är ju bra, för hästarna kan som Ni vet inte klaga själva, men det kan svärmor.

Får hon gå ut varje dag, nej. Det finns inte tid, trots alla fina och vackra regler.

Kommer någon när hon ringer på larmet, nej. Det finns ingen i andra änden, eller så fungerar inte systemet, vem vet eller bryr sig?

Får hon sina mediciner i tid, nej. Hon får dem när någon springer förbi.

Får hon hjälp att klä sig eller gå på toaletten när hon vill, nej. Om hon har tur kan hon göra det när medicinerna skall tas, när och om någon kommer?

Får hon hjälp att komma ut och handla, nej. Det var många år sedan, troligen i slutet av nittitalet.

Travhästen kostar mellan 250 - 400 kronor plus moms per dygn beroende på val av travtränare, så jag funderar faktiskt på att flytta Svärmor till stallet.

Hon skulle få hjälp, stöd, sällskap och hon får komma ut i friska luften på dagarna. Dessutom kan säkert veterinären dosera och ge henne medicinerna – Hur svårt kan det vara? Och inte minst, min fru och jag skulle känna trygghet för svärmor.  

Sverige är bra konstigt – När du misshandlar en travhäst genom felaktig medicinering så får du åratal av näringsförbud och med all rätt. Men när man misshandlar äldre människor eller när äldre dör av svält så räcker det med en ”Förlåt oss Turné”, eller en "Förlåt oss annonsering i morgonpressen" Här utdelas inga åtal eller näringsförbud.

Och till Er som är ansvariga för svensk åldringsvård kan jag bara säga – Sälj golfklubborna.

Gör ett besök på en träningsanläggning för hästar, för det finns för Er att lära och att göra inom Ert misskötta ansvarsområde. Ni bär ansvar för Sveriges största pågående fiasko, som även kommer att drabba Er i framtiden.

 --------------------------------------------------------------------------

Så här går det till när människor blir undernärda - Ta del av DN artikel om företaget med det lämpliga namnet - Carema Care

Socialstyrelsen gör inte sitt jobb. 94 av 100 anmälningar om vanvård struntar de i att utreda, trots sitt budskap på sin hemsida att allmänheten skall anmäla vad de ser - Ta del av DN granskning här

Ta del av DN´s sammanställning av svensk vanvård här

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items