.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Måste våga stå upp för den fria rörligheten!

Skrivet av Annie Lööf tisdag, 24 maj 2011.

Måste våga stå upp för den fria rörligheten!

Idag gör människor i Europa 1,24 miljarder resor varje år mellan olika länder i EU. För att inte tala om alla de varor som åker över våra gränser och som skapar handel och tillväxt.

Den fria rörligheten är själva grundbulten i EU och något som är oerhört viktigt för att skapa en dynamisk och konkurrenskraftig marknad. Det är inte enbart utifrån ekonomiska aspekter som den fria rörligheten kan försvaras utan också utifrån varma frihetliga perspektiv om öppenhet och solidaritet.

I förra veckan deklarerade Danmark att de vill minska denna frihet, dels genom att införa ökade och skärpta tullkontroller och dels genom att de anslöt sig till den fransk-italienska förslaget om en begränsad rörlighet inom Schengensamarbetet.

För svenskt vidkommande innebär den danska linjen att Danmark bland annat vill placera tulltjänstemän på svenska sidan av Öresundsbron och utökade kontroller på Öresundstågen.

Det är idag möjligt att göra undantag från den fria rörligheten enligt Schengenreglerna om det är ”ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen eller statens säkerhet”, vid akuta situationer eller i förebyggande syfte inför en stor fotbollsmatch exempelvis. Nu återstår att se hur kommissionen bedömer Danmarks nya regler och om det danska förslag kan omfattas av det undantag som finns. Det är knappast troligt då själva syftet med det danska förslaget är ökade, permanenta gränskontroller mot Sverige och Tyskland.

Det är sorgligt att främlingsfientlighet och högre murar mellan länder sätter dagordningen. Det är ren och skär populism som ligger bakom. Den danska regeringen har förhandlat med sina samarbetspartier och för att få igenom pensionsförslag har man kohandlat med Dansk Folkeparti. Som ett brev på posten ställdes då krav på ökade gränskontroller och skepsis mot fri rörlighet i unionen. Det är beklagligt om Danmark går en väg mot mindre öppenhet och mer kontroll.

För att klara av den gränsöverskridande brottsligheten är ett bättre recept att öka samarbetet mellan olika länders brottsbekämpande myndigheter. Det är inte genom ökad gränskontroll man kommer åt de organiserade ligorna, utan genom ett mer strategiskt och systematiskt samarbete.

Att ge efter är att sakta börja bygga ett sluttande plan. För fem år sedan då diskussionen om ”social turism” var stor i Sverige stod Centerpartiet pall och markerade att det inte är okej att dela in Europas medborgare i ett A- och ett B-lag. Den dåvarande regeringen ville då ha vissa restriktioner för de nya EU-länderna att komma till Sverige.

Man var rädd att det skulle komma en anstormning av östeuropéer till Sverige och snylta på vårt sociala trygghetssystem. Vi kan konstatera att köerna inte blivit jättelånga av polacker, letter och ester. Jag är glad att Sverige då sa nej till dessa restriktiva regler. Jag hoppas också att Danmark nu kommer att backa från sina anti-frihetliga förslag.

Fri rörlighet inom EU är en möjlighet för att skapa ett livskraftigt Europa. En stark inre marknad är en viktig kugge för att stärka de europeiska ekonomierna, men också integrationen länderna emellan. Europa behöver inte fler och högre murar, snarare tvärtom.

 

Om Krönikören

Annie Lööf


Ekonomisk- politisk talesperson (C)

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items