.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Läge att etablera verksamhet i Spanien och Galicien

Skrivet av Krister Widström tisdag, 18 oktober 2011.

Läge att etablera verksamhet i Spanien och Galicien

Vi informeras dagligen via medierna om olika länders skuldkriser och hur det påverkar världshandeln. När fastlagda spelplaner förändras finns det alltid intressanta affärsmöjligheter för nya aktörer.

Spanien är definitivt en marknad där det nu är intressant att undersöka möjligheterna att etablera långsiktig verksamhet.

Spanien med sina 47 miljoner invånare är världens nionde största ekonomi. Landet ligger strategiskt för vidare export till Central- och spanien-galicien-300Sydamerika med 560 miljoner invånare och Nordafrika med 210 miljoner invånare.

Sverige har ett betydande handelsöverskott gentemot Spanien. Fram till den ekonomiska krisen ökade den svenska exporten till Spanien successivt. 2009 uppgick den till knappt 24 miljarder kronor. Spanien är Sveriges trettonde viktigaste exportmarknad. Fordon, trä och papper, mediciner, järn och stål, teleutrustning och elektriska maskiner utgjorde de största produkt­grupperna.

Svenska företagsledare måste inse att EU är en marknad vilket innebär att ”Södra Sverige” numera är Spanien!  

De flesta svenska företagsledare inser att det är bra med spridd geografisk representation på sin hemmamarknad dvs. man har verksamhet eller representation i södra. norra, mellersta och västra Sverige. Om denna hemmamarknad blir geografiskt större så borde man i konsekvensen namn öka sin geografiska spridning men det har efter Sveriges EU inträde skett i förvånansvärt liten utsträckning. Vi måste sluta fastna i det gamla mönstret med gränser och stater utan konstatera att vår hemmamarknad inte längre slutar vid Öresund utan vid Medelhavet.

Tidigare hinder i form av språksvårigheter har minskat och kommer att minska drastiskt framöver. Av de studenter som lämnar svenska skolor läser en överväldigande majoritet spanska som andra språk och den nya generationen spanjorer behärskar engelska mycket bättre än nuvarande generation.

Att starta ett företag i Spanien är enkelt. De typer av bolagsformer som finns är i linje med dem som finns i andra EU-länder. Det är också värt att notera att restriktioner på utländska investeringar praktiskt taget har eliminerats i linje med EU-lagstiftningen om avreglering på detta område.


Galicien

Spanien består av 17 regioner. En av dessa är Galicien som ligger mycket strategiskt i nordvästra Spanien, ovanför Portugal med ett flertal moderna hamnar. Många utländska företag lägger sina logistikcenter i anslutning till dessa hamnar. Intressanta sektorer för svenska företag är fordonsindustri, livsmedel, callcenter, bioteknik, läkemedel, cleantech, ICT och träindustrin. Regionen har ett flertal universitet och välutbildad arbetskraft.

 

Sedan 2007 har Galicien tilldelats investeringsfonder från Europeiska Union. Det innebär att svenska företag kan få direkta bidrag upp till 30 % på sina investeringar i regionen, vilket är ett av det bästa ekonomiska stöd inom EU. Svenska investerare erbjuds också rådgivning och information via Invest in Galicia, se www.investingalicia.com

 

Är du intresserad av mer information om etableringsmöjligheter i Spanien och Galicien så kontakta Krister Widström som är Invest in Galicia’s representant i Norden.

Om Krönikören

Krister Widström

New Trade Markets

VD, Konsult

 

Tfn 070-526 7991

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items