.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Hur går det i Ryssland efter OS?

Skrivet av Henrik Hjelm tisdag, 11 februari 2014.

Hur går det i Ryssland efter OS?

OS i Sotji är de dyraste olympiska spelen i historien. Hur påverkar det Ryssland och hur kan det tänkas gå efteråt?

Investeringarna i OS är gigantiska och det är naturligt att annat blir lidande när så mycket resurser går dit. Den ryska ekonomin är till stor del statlig och efterfrågan styrs mycket av offentliga investeringar.

Dels är ett flertal stora företag, så som Gazprom och KAMAZ m.fl. huvudsakligen statligt ägda och det privata näringslivet är dessutom i hög grad påverkat av offentliga beställningar och subventioner. OS är förstås ett ofantligt PR-projekt för Ryssland, men det är inte säkert att investeringarna får några långtgående positiva effekter på ekonomin. OS har dessutom öppnat upp ytterligare möjligheter för korruption och på så vis kunnat stärka makteliten.

I samband med OS riktas omvärldens blickar också i än högre grad mot det politiska läget i Ryssland med dess begränsningar i demokratiska rättigheter. Där finns mycket att göra, men som oftast påverkar inte sociala frågor den ryska ekonomin nämnvärt. Den har en tendens att gå vidare ändå, oavsett naturkatastrofer, politiska kriser eller terrorattacker. Den ryska själen är härdad.

När allt lagt sig efter OS skulle det kunna finnas resurser till annat, efter en tids återhämtning. Det skulle gynna den ryska ekonomin. Exempel på planerade statliga investeringar är de 100 miljarder rubel (ca 20 miljarder SEK), som är planerade årligen 2014-2016 för subventioner till fordonsindustrin. Jordbrukssektorn är ytterligare en bransch som är starkt styrd av subventioner.

BNP växte 1.5 % 2013 och IMFs prognos för 2014 är 2,0%, för 2015 2,5%. Det är inga exceptionella siffror för en utvecklingsmarknad. Trots allt är Ryssland en stor marknad i vår närhet och fortfarande finns plats för nya produkter och fler aktörer. Inte minst i regionerna utanför Moskva och St. Petersburg börjar köpkraften växa där utvecklingen har kommit igång.

Ett exempel på ett svenskt företag som fått hjälp av Eastnet med sin affärsutveckling och kommit igång 2013 med försäljning till Ryssland är Engtex i Mullsjö. De har börjat leverera tekniska textilier till ryska tillverkare av skyddskläder och möter en god efterfrågan.

Om Krönikören

Henrik Hjelm

Eastnet Business Development AB

www.eastnet.se

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items