.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Grekland kommer överleva

Skrivet av Iris Salani Papadopoulou tisdag, 28 juni 2011.

Grekland kommer överleva

Jag längtade till sommarlovet när jag var barn, det var dags att åka till Grekland. Mitt älskade Grekland med de vackra stränderna, solen, öarna, den goda maten, musiken, historien, sevärdheterna, de gästvänliga och glada människorna fulla av liv, med rolig humor och hett temperament och som alltid ställer upp för varandra.

Det var min bild av Grekland och det är det förvisso fortfarande. Samtidigt är det tragiskt att se människor göra uppror för något som är så självklart som ett rättvist system utan korruption och skattefusk. Människor jag pratar med är dock säkra på att det kommer att bli en rejäl ändring nu om regeringen, de andra politiska partierna och folket samarbetar.  

Visst är situationen katastrofal just nu, men Grekland kommer inte att kolappsa som det skrivs i utländsk media dagligen. Jag tror inte att det ligger i EU:s intressen att Grekland går i konkurs. Folket litar inte på politikerna, många lever med i korruptionen, partianhängare fick som tack för sin röst jobb i den offentliga sektorn. Staten har betalat ut tidiga pensioner, gett 14 månadslöner och förmåner till alla statsanställda. Grekland har haft stor statsskuld och budgetunderskott och levt över sina tillgångar, det är sånt vi redan vet och det är tyvärr den bittra sanningen.

Folket protesterar och demostrerar mot flera åtstramningar och sparpaket och vill ha ännu hårdare regler mot skattesmitare. Grekerna vill se att regeringen gör något drastiskt åt skattefusket som uppgår till miljarder euro per år. Regeringen har förvisso vidtagit åtgärder, staten har nu utsatt en grupp som kommer att utreda skattebedrägeri och korruption, man har även givit högre prioritet till alla rättsfall som har med korruption och skattefusk att göra.

Trots allt som händer har inte vardagen stannat upp, tvärtom. Det görs nya satsningar på bl.a turismen, 17 miljoner turister besöker landet varje år varav ca 600 tusen är svenskar.

Nya direktflyglinjer från Israel och Turkiet har öppnats. Stora kryssningsfartyg kommer lägga till i Thessalonikis hamn som hittills varit i princip outnyttjad. Fler båtlinjer till öarna.

De nya lågprisflygbolagen är fullbokade. Svenska företag såsom IKEA har öppnat ytterligare två nya varuhus. HM har öppnat två stora butiker till. Tyska företag satsar på telecombranschen. Ett stort grekiskt företag planerar att bygga världens största solkraftverk. Man ser även över exportmarknaden, just nu importerar man dubbelt så mycket än vad man exporterar. Fastighetsmarknaden är också en fråga som tas upp ideligen, det är billigt att köpa fastigheter i Grekland just nu för både privatpersoner och investerare. Grekland har många outnyttjade resurser som regeringen ser över och som skall utnyttjas till landets och medborgarnas fördel.

Grekland har nått botten, det är sant , men kan man kanske dra nytta av denna stora kris som pågår? Äntligen kanske det händer saker nu som borde hänt för 30 år sedan. Jag hoppas och tror att man ska bryta detta mönster av korruption och skattefusk och att folket ska samarbeta med regeringen och att Grekland blir en sammanhållen stat. Krångliga regler måste slopas som försvårar för företagen att växa och utvecklas då kommer också utländska investerare att satsa på på den Grekiska marknaden. Bara besparingar leder inte till någon tillväxt, det måste investers. Tillväxten måste öka för att skapa nya arbetstillfällen och därmed kommer välfärden också att öka.

Om Grekland lyckas följa de välståndsskapande reformerna kommer landet att ta sig ur krisen och dessutom med mycket bättre förutsättningar än innan.

Om Krönikören

Iris Salani Papadopoulou

Din lokala rådgivare i Grekland


Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items