.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Glöm inte - “Bring something to the Party”

Skrivet av Tony Harkén tisdag, 01 november 2011.

Glöm inte - “Bring something to the Party”

Nyligen hemkommen efter en affärsresa till Shanghai Kina som Swedbank anordnade i oktober, så ser jag på landet med andra ögon. Intresset var stort, 30 företagare från många olika branscher samlades i Helsingfors för avresa mot 20-miljonersstaden 740 mil bort.  

De flesta av oss hade aldrig varit i Shanghai och förväntningarna var höga. Dels väntade ett välarrangerat intensivt veckoprogram och vi fick chansen att träffa många duktiga människor som hade etablerat sina verksamheter på asiatiska marknaden, från tillverkning till tjänsteförsäljning.

Staden Shanghai är en av kinas mest expansiva städer. Idag trängs här 20 miljoner människor och det byggs i princip överallt, 5,000 skyskrapor idag och fler blir det, då staden växer med 400 – 500 tusen invånare per år.

Ingen har undgått Kinas framgångar de senaste årtiondena och att vistas i Shanghai var en upplevelse. Givetvis är inte Shanghai representativt för hela landet, eller kontinenten om man så vill, men att staden har utvecklats som den har gjort till idag är imponerande. Staden skulle kunna vara vilken berömd stad som helst, att promenera bland skyskraporna påminner om New York eller varför inte Dubai.

shohun-river-house-400


Är det här kommunism?

Var det många som undrade efter några dagar och många föreläsningar, och våra funderingar var berättigade. Den kinesiska regeringen är nu inne på sin 12:e femårsplan som är lagd för perioden 2011 – 2015 och som innehåller en mängd sociala reformer för medborgarna. Fokus är att ta de dryga 800 miljoner – 1 miljard människor som lever under fattigdom (inkomst 3,500 Euro/År) till en högre levnadsstandard. Desto fler som når medelklassen desto bättre. Uttalat är att landet skall ha en medelklass på 300 miljoner invånare inom 10 -15 år, och det betyder bara en sak tillväxt och åter tillväxt, det är det som regeringens femårsplan handlar om.

Samtliga av våra föreläsare var ense, de ansåg att landet styrs av kapitalism och det är tydligt då du bedriver affärsverksamhet och är lokalt representerad. Givetvis finns det byråkrati och myndigheterna är involverade på många sätt i affärslivet, tillståndsgivning, licenser, kontroll på export – import och pengaflöden, och inte minst de beslutar om vilka branscher och kunskaper som behövs inom landets tillväxt, eller inom femårsplanen om du så vill. Det råder alltså inte fri etableringsrätt och det saknas inte pengar, landet har en valutareserv på 3,4 triljoner US dollar så kompetens går före dollar.  

Myndighetspersonerna är väldigt pålästa och branschkunniga, här råder det inget flum och svammel och på sitt sätt är de väldigt professionella, de följer strikt lagd 5-årsstrategi.

Som västerlänning måste du bevisa din avsikt och kompetens för att du skall accepteras och de har svårt att acceptera företag som inte tjänar pengar och betalar skatt.

Landet går nu från ”Low-Tech” till ”High-Tech” och omvandling till ”Buy from” till ”Sell to”, är påtaglig. Här efterfrågas kompetens, tjänster och entreprenörer och gärna innovatörer.

Idag är trenden tydlig, de är oerhört många små- och medelstora företag som etableras i Kina för tillfället. Under årets första 9 månader så var det 20,400 västerländska företag som fick licenser för etablering, och det fortsätter.

Vilka tar då chansen till etablering inom denna jättemarknad?

Från Europa är det tyskarna som är mest representerade, många tyska företag finns här sedan många år och först ut var nog Bosch, som redan 1909 provade marknaden. Efter tyskarna är det fransmän och engelsmän som kommit till insikt om möjligheterna men även fler och fler svenskar hittar hit, uppskattningsvis bor det idag mellan 1,500 och 1,800 svenskar i Shanghai.

Förutom att landet välkomnar innovatörer och entreprenörer, så söker kinesiska företag världen över efter kompetens och företag att förvärva eller att ingå samarbeten med. Senast ut i Sverige är biltillverkaren SAAB, ännu inte övertaget men en avsiktsförklaring finns och många miljarder kan komma att investeras, från ett par kinesiska företag i landet där det säljs 14,000 nya bilar per dygn – En enorm marknad med andra ord.         

 

Uttrycket ”Bring something to the party” betyder egentligen.

Skall du etablera dig i Kina så måste du tillföra landet något, skapa arbetstillfällen, tillföra efterfrågad kompetens, teknik eller innovativa tjänster. Gör du det så är du hjärtligt välkommen och du tillåts att både bli framgångsrik och att tjäna pengar.

Desto mer pengar företaget tjänar desto bättre, landet är stort och en affärslicens gäller bara för den provinsen där den ställts ut. Har du en licens för Shanghai får du inte göra affärer i Peking exempelvis, så undersök noga vilken provins som är bäst för din tjänst eller produkt, och tänk på att regelverken kan skilja sig mycket mellan de olika provinserna.     

Efter att deltagit på alla seminarium och smält alla intryck så kan man nog sammanfatta Kina som Nr1 bland världens kapitalistiska länder.

Har svårt att se något land som med en sådan styrning och målmedvetenhet vet vad de vill och vart de ska. Dessutom har de inget emot att västerländska företag växér sig stora och tar värdefulla marknadsandelar – Tvärtom ”Bring something to the party” och du är här för att stanna.     

Funderar du på Kina så starta med att boka in dig på nästa resa med Swedbank som kommer att ske efter årsskiftet och var snabb, Shanghai är populärt och antalet deltagare är begränsat.

Här kan du ta del av några av de presentationer som vi i Shanghai bjöds på,

Swedbank Erik Ek – Swedbank in China

Swedbank May Liu – Goverment Relations

Mannheimer & Swartling Ulf Öhrling – Legal aspects

Rimaster Pernilla Norman – Setting up operations in practice

GAEU Consulting Erik Lundin – Public Financing from Sweden

YueHan Trading Johan Wikander – Logistics, e-trade and web shops

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items