.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Frankrike – Här kommer vi

Skrivet av Tony Harkén måndag, 16 januari 2012.

Frankrike – Här kommer vi

Så länge staten fortsätter att alltmer mjölka hela den svenska travnäringen så kommer fler och fler svenska hästägare, uppfödare och tränare att samlas i Frankrike.

Att äga travhäst är dyrt, och har du tur och givetvis blandat med skicklighet så kan det gå ihop sig ekonomiskt här i Sverige.

De flesta hästägare lever med stora underskott, vinstpengarna i Sverige är dryga 800 miljoner per år och hästägarna kastar in nästan 3 miljarder årligen. Man behöver inte fått Nobelpriset i Matematik för att förstå oddsen!

Trots detta har hästägare länge accepterat att förlora pengar på sina hästinvesteringar men det håller snabbt på att förändras, och förlorare är den svenska landsbygden där varje jobb är viktigt. Vilket givetvis på sikt kommer att drabba statens skattekista.

Finns det förlorare finns det oftast vinnare, och i detta fall är det den franska landsbygden. Där är travnärigen stark och växer sig nu allt starkare då svenskt friskt kapital investeras i en allt raskare takt.

Fler och fler svenska travtränare etablerar sig i Frankrike och med dem följer givetvis svenska hästägare och uppfödare. Franska staten subventionerar sin travsport, och stödet har varit uppe i EU-domstolen där domen blev att landet kan fortsätta med sitt stöd. Då det bevisligen skapar väldigt mycket arbetstillfällen på landsbygden. Alltså ingen skillnad mot Sverige trots de avsevärda skillnaderna i förutsättningarna för de involverade.

Det spelas på hästar i Sverige, under 2011 slog tidernas rekord. Hela 13 miljarder omsatte ATG (Aktiebolaget Trav och Galopp) i Sverige, vilket tyder på ett enormt svenskt travintresse och trots det har sportens stora framgångsrika tränare under många år varnat för den tråkiga utvecklingen inom svenskt travsport vi nu ser allt tydligare.

Tyvärr lever ATG med ett vinstkrav och Europas högsta spelskatt, 11 procent på omsättningen, vilket är hela 35 procent på totonettot, som är nettot efter det att spelarna fått sina vinster. Sammantaget så medför detta att själva travsporten är dubbelt så högt beskattad jämfört med våra konkurrensländer. Då skall man även i samanhanget benämna övriga svenska skatter, moms, ATP, energiskatter med flera, och där varje enskild skattetyp är bland de högsta i världen.

Vad får då detta absurda skattetryck för konsekvenser för Trav-Sverige?

Uppfödare avslutar sina verksamheter, en del skänker bort sina fölston och en del till och med avlivar dem. Många uppfödare köper idag bara franskfödda hästar och fler och fler hästägare flyttar sina svenska hästar, och köps det nytt så sker det på en fransk auktion.

Har din svenskfödda häst sprungit in 700,000 Kr i Sverige då är det dags för flytt. Det finns hur många lopp som helst i Frankrike och enkelt kan man som hästägare ersätta svenska vinstpengar i kr med Euro då fransmänen spelar hejdlöst på racen. Trots betydligt högre vinstpengar så är ägarkostnaderna i stort sett de samma i Frankrike som i Sverige, vilket tydligt visar på att ägarkostnaderna i Sverige är skattedrivna, och inte vinstdrivna.

Vad händer mer? – Jo, även ATG har insett vart utvecklingen är på väg så nu lanserar ATG sina spel på de franska travbanorna, vilket inte är en tillfällighet. ATG gör en anpassning mot framtida travutveckling där svenskt trav kommer att hamna i B-ligan, och franskt trav blomstrar.

ATG har nu startat med V4-spel på franska travbanor men där kommer det inte att sluta, V5, V65, V75 och V86 kommer förmodligen att anpassas för lansering mot franskt trav.

ATG har uppenbarligen slängt in handduken och kan inte på något sätt påverka griska staten, oavsett färg på regeringen, och de är inte ensamma.

Det slängs många handukar, hästägare, uppfödare, travtränare slänger för fullt. Så personal, hästar, kapital och inte minst massor med jobb fortsätter vecka efter vecka till landet där hästnäringen inte mjölkas till sista doppen.

 

Fakta om travnäringen.

Branschen sysselsätter 30,000 personer, de flesta på landsbygden, och har en omsättning på 20 miljarder som ger skatteintäkter på 4 miljarder. Under 2011 gästades landets travbanor totalt av 1,4 miljoner besökare.

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items