.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Den nya världen blir allt större - Detta händer – Del 4

Skrivet av Annette Stavenow Mansnérus fredag, 20 maj 2011.

Den nya världen blir allt större - Detta händer – Del 4

Den nya verksamheten i mitt årsgamla företag har nu tagit fart på riktigt. Jag far omkring som ett spjut mellan datorn, kundmöten, telefonen och pärmarna på kontoret.

Den affärsplan jag duktigt gjorde hinner jag inte mer än kasta en tanke till eftersom efterfrågan och tillfälligheterna leder iväg mig ad hoc hur jag än försöker besinna mig och ta det lugnt.

Det var i höstas det hela började. Jag var i Afrika och såg där bilar med flaggor på backspegeln. Kul tänkte jag och köpte hem några stycken för eget bruk, mest som en rolig pryl. Sen började tankarna ta form. Detta skulle man ha hemma! Backspegelsöverdrag skulle nog även andra än afrikanerna gilla. Men kanske inte bara med flaggor som budskap, utan också med reklambudskap, logotyper, symboler... Möjligheterna syntes många. Jag blev uppfylld av tanken att hitta olika sätt att personifiera den annars så trista fyrkantiga bilen.

Så började det alltså.

Läget nu är att jag har anpassat produkten till den svenska marknaden, identifierat en fabrik i Kina, varit där och pratat med dom, startat en hemsida – www.cartex.se - och sålt mina första produkter!

Kina blev ett spännande äventyr. Jag flög till den stora industristaden mitt i landet och blev hämtad vid flygplatsen av icke-engelsk-talande chaufför.

Under tystnad for vi genom staden i någon timme och stannade slutligen vid en oansenlig halvsjaskig dörröppning i ett fabriksområde. Här var det. Ett inte direkt glamoröst första intryck, men genuint så det förslog. Jag hade förberett en mängd frågor och punkter att diskutera på mötet och var riktigt taggad trots tidsskillnad och stor reströtthet.

Grå, smutsiga, långa, många trappor. Sen, väl på översta våningen där kontoret låg, möttes jag av Lulu, som jag mejlat med under flera veckor. En ganska ung trevlig tjej som var duktig på engelska. Och duktig på att få mig att trivas! Hon gick direkt till ”köket” (dvs en slang på golvet utanför toaletten) och hämtade te-vatten, satte mig i en insutten fåtölj vid ett bord mitt i det brokiga kontorslandskapet och vi började prata.

I nio hela timmar diskuterade vi kvalitetskrav, avvikelsetolerans vid mönsterpassning, leveransvillkor, priser, ensamrätt, produktutveckling, och många flera frågor. När vi tog pauser för lunch och middag var vi helt privata. Sen, på kontoret igen, var det business och inget annat som gällde. 

På eftermiddagen ledde Lulu mig genom den stora fabriken på våningen nedanför. Där satt det ett 20-tal koncentrerade kvinnor och sydde med ett makalöst tempo. Det var väldigt stor effektivitet och full verksamhet överallt i fabriken, såväl på tryckavdelningen som i systugan. Kundstocken och erfarenheten var stor. Leveranssäkerheten verkade självklar och seriositeten uppenbar. Jag åkte hem från Kina med den sköna tryggheten i att ha hittat en leverantör som jag kan lita på.

Min första kund blev Uppsala Basket, som beställde ett stort antal backspegelsöverdrag. För ett par veckor sen stor jag själv i entrén till Fyrishov när kvartsfinalen skulle spelas och övervakade intresset vid premiärförsäljningen. Det kändes fantastiskt att få vara med och möta slutkonsumenternas reaktioner för allra första gången. Skulle det bli som jag hade hoppats? Skulle dom gilla min produkt? Ja det verkade så, för många blev sålda den kvällen.

 Vad hände sen? Nätverkens betydelse var uppenbar. Jag for iväg till Arndts nätverk i Stockholm och fick omedelbart flera bra leads där.

Gun Helland på Helland Consulting öppnade vägar för ytterligare bra kontakter, bl a genom det Rysslands-seminarium hon inbjöd till genom Etablering Utomlands. Jag berättade om mina produkter i alla möjliga sammanhang och nätverkade hejdlöst. Följden blev ett tjugotal heta kontakter som alla behövde bearbetas och hanteras.

Många offerter ligger nu ute och några till beställningar har trillat in. Och strax lägger jag min andra stora beställning av varor från Kina.

Affärsplanen? Ja den ska jag hålla mig till förstås. Sen. Just nu går allt väldigt snabbt och jag följer glatt med strömmen.

Ja - där är jag nu. Bollen rullar och den nya världen blir allt större.

Fortsättning följer!

 

 

Om Krönikören

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items