.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Alla vägar leder nu till Rio

Skrivet av Ib Sønnerstad torsdag, 03 maj 2012.

Alla vägar leder nu till Rio

Under de senaste åren har intresset för Brasilien ökat markant. Nordiska aktörer inom bl.a. process-, fordons- och elektronikindustrin har länge visat ett intresse för Brasilien, men den senaste tiden har framför allt bolag inom offshoresektorn fått upp ögonen för landet.

Tack vare dessa pionjärer blir det hela tiden lättare för andra industrigrenar att följa efter - nya etableringar skapar ännu fler etableringar. Det är nu de nordiska nätverken i Brasilien börjar skapas.

Sedan 2009 har Nopef mottagit närmare 40 ansökningar för projekt till Brasilien. Av dessa har hela 35 lån beviljats. De branscher som söker sig till denna spännande tillväxtmarknad, passar i regel mycket väl in i ett eller flera av Nopefs tre satsningsområden. En grundförutsättning är också att den finansiella och resursmässiga basen är i ordning.


Brasilien är dock inte någon lätt marknad att komma in på. Även om affärskulturen är flexibel och dynamisk, är det rätt få som talar god engelska. För att klara av affärsförhandlingar på portugisiska och den mycket tunga och tidskrävande byråkratin i landet, krävs en kompetent och pålitlig lokal kontakt.

Brasilien besväras också av en hög korruption som i global jämförelse ligger på ungefär samma nivå som Kina, Indien och många Balkanländer. Genom att själv ha en klar transparens i sin organisation, fokusera på större företag med klarlagd bakgrund, alltid ha sin affärsdokumentation i ordning och framförallt att inte hemfalla åt bestickningar, har man större chanser att navigera rätt på denna lukrativa men krävande marknad. Boa sorte! [Lycka till!]

Om Krönikören

Ib Sønnerstad

VD - Nopef Nordiska projektexportfonden

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items