.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

Alla hyllar småföretagarna – Men de får inte tjäna pengar

Skrivet av Camilla Littorin torsdag, 05 maj 2011.

Alla hyllar småföretagarna – Men de får inte tjäna pengar
I dag är det skattemässigt mer fördelaktigt att investera i ett börsbolag än i sitt eget företag. Fåmansbolagsbeskattningen, de så kallade 3:12 reglerna, stoppar i stort sett företagare att ta avkastningen som aktieutdelning.


Det vanliga är att allt överskott i småföretag över två och ett halvt basbelopp beskattas som tjänst om det inte finns några anställda. Totalt kan ”utdelningen” därmed kosta företaget och ägaren ca 70 procent i skatt, beroende på den kommunala skattesatsen. Det kan jämföras med en skattenivå på 30 procent om den hade beskattats som kapital eller med de 20 procent i skatt som gäller för utdelning på de första två och ett halvt basbeloppen.

Normen i Sverige idag är att vara anställd. Hur mycket småföretagarna än hyllas så är förståelsen för företagarens vardag minimal. Nästan nio av tio jobbar mer än 40 timmar i veckan och en fjärdedel tar max en veckas sommarsemester.

Dessutom har de ett väsentligt svagare skyddsnät än anställda och de tar ofta en ekonomisk risk i och med att de bygger upp sitt företag. Småföretagen ska gärna skapa nya jobb och tillväxt i Sverige men de får inte tjäna pengar på sin framgång.

De flesta är nog överens om att vi behöver fler
som vill starta och driva företag i Sverige. Och kanske framförallt fler små företag som vill växa och i framtiden kanske bli ett nytt Clas Ohlson eller Hennes & Mauritz. Men då måste det bli mer attraktivt att vara ägare av småföretag än att satsa pengarna på börsen.

Reglerna för utdelning måste därför reformeras
så de i högre utsträckning skapar incitament och motsvarar den risk som den som startar företag faktiskt tar.

Om Krönikören

Camilla Littorin

FöretagarFörbundets
Förbundssekreterare

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items