.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

500 miljoner per år räcker inte

Skrivet av Tony Harkén fredag, 07 december 2012.

500 miljoner per år räcker inte

Nu skriker nordiska och svenska mediekoncerner efter svenska skattepengar.

Koncernerna blöder ekonomiskt och nu svarar Kulturdepartementet om att de måste snabba upp bidragsprocessen för Presstödet - Varför då?

Trots att det årligen delas ut 500 miljoner skattekronor i presstöd till dessa medieaktörer så kan inte dessa hantera konkurrensen från icke skattefinansierade mediekanaler.

Konkurrenter som tar allt mer utrymme på en marknad med ny teknik anpassad efter ändrade konsumentvanor, och för konsumenter som har moderna värderingar gällande kvalitetsmedia.

Konsumentvanor som har överrumplat koncernjättarna som inte har en kostnadskostymen efter en affärsmodell anpassad för nätet, trots att de under flera år förlorat tusentals tidningsläsare varje månad. Tid för anpassning har de haft, men så länge bidragscheckarna från skattebetalarna dimper ner i lådan så behöver man inte stressa.

Har du någon gång varit inne på en större tidningsredaktion? – Det har jag.

Fick äran att besöka en av de större i Sverige, jag tror och hoppas att det var en av de större. Trots att redaktionen satt på flera plan och jag besökte bara en våning så kändes det som att vara på ett fotbollsderby mellan AIK och Djurgåden.

Efter sett detta förstår jag att de inte får ekonomi i sin produktion. Undrar hur stor upplagan behöver vara för att få ekonomi för denna kostnadsmassa och utan presstöd? Förmodligen en upplaga så stor att den blir osäljbar innanför landet gränser, och inte ett enda träd skulle finnas kvar efter ett par månader.

Är detta unikt för Sverige, nej, absolut inte. Tidningsdöden sprider sig över klotet som digerdöden under 1300-talet, utkonkurrerad av nätet och ny teknik. Men väldigt få kan gå till de Fyras-gäng för mer pengar.

Flertalet större tidningar, betydligt större än vad vi har i Norden, har infört betalningslösningar för sina kunder och anpassat sina kostnader för den bistra verkligheten. En smärtsam process för de flesta. Sist ut är Washington Post som nu integrerar teknik för att kunna konkurrera, på rådande marknadsvillkor och utan skattepengar.

Det går med andra ord om man kan och vill utvecklas utan att alltid skrika efter mer skattepengar, som slår sönder en sund marknadskonkurrens.

Kanske är det dags för så kallad kvalitetsmedia att leva upp till sin egen spegelbild och då kanske konsumenterna slipper se löpsedlar om hur man tappar 5 kilo på en vecka, som uppenbarligen inte säljer längre, eller hur.....

Om Krönikören

Tony Harkén

Helland Consulting AB

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items