.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.

2 miljoner letter kan inte ha fel

Skrivet av Austra Krēsliņa måndag, 02 december 2013.

2 miljoner letter kan inte ha fel

Efter den mycket tragiska olyckan nyligen på köpcentret i Riga tar landets premiärminister Valdis Dombrovskis på sig fullt ansvar för vad som hänt och har begärt att få avgå.

Han har innehaft ämbetet sedan 2009 och kommer att lämna ett eftermäle som handlar om att mycket framgångsrikt ta Lettland ur den ekonomiska krisen och fullfölja vägen mot en fullvärdig medlem bland de andra Europastaterna.

För nu finns ingen återvändo, klockan tickar snabbt och bestämt mot målet – den 1 januari 2014 lämnar letterna den för många ännu mycket emotionellt värdefulla valutan lat mot den gemensamma europeiska valutan euro.

Många har frågat – både i Lettland och i andra länder – om det verkligen är klokt att göra detta just nu, med tanke på den turbulens som varit och som vissa hävdar kommer att bestå ytterligare en tid.

Lettlands svar är att det ekonomiska läget i Europa kommer att förbättras på längre sikt och för en liten öppen ekonomi som den lettiska är det alltför riskabelt att försöka klara sig i den globala handeln på egen hand. Dessutom är detta det yttersta beviset på att Lettland valt att integrera sig mer med Europa och väst än det som är kvar av det forna sovjetblocket.

Exportföretagen är förväntansfulla – de ser möjligheter till ännu större handelsutbyte med utlandet. Eller som tidningen The Economist nyligen skrev; ”2 miljoner letter kan inte ha fel – det finns ännu liv i eurozonen när Lettland blir den artonde medlemmen av valutasamarbetet”.

När året närmar sig sitt slut delas många priser och utmärkelser ut. I mitten av december kommer till exempel årets innovation att utses i Riga. Mer om det i kommande nummer av nyhetsbrevet. Som ett konkret exempel på den starka innovationskraft som finns i Lettland vill jag nämna ett annat pris, “Copernicus Masters 2013”, som delades ut i början av november i tyska München. Pristagare bland 144 kandidater från 23 länder blev företaget “Stevenson Astrosat” som är ett lettisk-skottskt joint venture. Idén går ut på att utvinna energi från vågrörelser och undervattenströmmar under ebb och flod. Företaget belönades som enda pristagare någonsin för andra året i rad och letterna är aktiva idéskapare.

Men det stannar inte där, det finns många, många fler exempel på såväl innovativt tänkande som gott entreprenörskap och välutbildad arbetskraft. Det är allt ifrån nya material och materialtillämpningar, till exempel komposit, till IT-lösningar eller datorspel, från kroppar till förarlösa flygplan till vackert designade glasögonramar av trä eller nytänkta pellettspannor.

Ett konkret exempel från it-världen är företaget Tieto Latvia som bildades i Lettland genom att moderbolaget Tieto köpte två av de lokala konkurrenterna; man har där utvecklat ett system för hantering av kreditkort, Card Suite, som idag används i över 33 länder.

Och apropå IT, det var många intresserade som hade sökt sig till det eftermiddagsevent om IT i de baltiska staterna som arrangerades av alla tre baltiska ländernas handelsavdelningar den 20 november. Det blev succé, vi fick väldigt god återkoppling och det skapades – helt säkert! – många nya affärsprojekt. Nu funderar vi på vad vi ska göra härnäst tillsammans.

Men nu räknar vi ner. Den 1 januari 2014 är Lettland inte längre vad det var.

Om Krönikören

Austra Krēsliņa

Tidigare Krönikor

su

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items