.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Svenska bostadsköp i Spanien minskar kraftigt

Svenska bostadsköp i Spanien minskar kraftigt

Publicerat av Tony Harkén torsdag, 21 februari 2019.

Nya siffror från spanska inskrivningsmyndigheten visar att antal bostadsaffärer fortsätter att öka i landet under fjärde kvartalet 2018.

Bostadsköp från utländska köpare minskar dock något och antal köp av svenskar minskar med nästan 30 % jämfört med sista kvartalet 2017.

Enligt inskrivnings­myndig­heten Registradores nya rapport från den 18 februari 2019 ökar antalet transaktioner på den spanska bostadsmarknaden under fjärde kvartalet 2018 med 7,9 % jämfört med samma period 2017. 120 199 bostäder byter ägare under kvartalet och den tidigare prognosen om en halv miljon transaktioner under året höll sig då totalt 516 680 bostadsköp genomförs i landet under 2018, en ökning med 11,3 % jämfört med 2017.

30 % färre köp av svenskar
Samtidigt mattas utländsk efterfrågan av och minskar med 0,3 % under kvartalet jämfört med samma period 2017. 764 köp av svenskar registreras under kvartalet vilket är en minskning med 29,7 % jämfört med samma period 2017 och den lägsta kvartalssiffran sedan Q4 2015. Över året är minskningen 3,1 % jämfört med 2017.

- Enligt en undersökning vi genomförde i höstas är drömmen om utlandsboende, och särskilt i Spanien, fortsatt stark bland svenskarna. Men just nu verkar köplusten ha tagit en paus. Vi har sett det i vår egen försäljningsstatistik sedan andra kvartalet 2018 och nu slår det igenom i Registradores eftersläpande statistik. Amorteringskrav och allmän ovisshet på den svenska bostadsmarknaden parat med en fortsatt svag svensk krona är de främsta anledningarna, säger Daniel Nilsson, VD Fastighetsbyrån Utland.

På helåret 2018 ökar utländska köp med 7,4 %, vilket är en halvering jämfört med tillväxttakten under 2017. Fortsatt koncentreras den utländska efterfrågan som väntat till kusterna och öarna i jakt på ”sol y playa”. Fyra av tio bostadsköpare på Costa Blanca är utländsk, och var tredje på Costa del Sol, Mallorca och Teneriffa. Över året är efterfrågan fortsatt starkast från Storbritannien (15,5 % av totala utländska köp), Tyskland (7,5 %), Frankrike (7,4 %), samt Belgien (6,3 %). Svensk efterfrågan halkar nu ner till sjätte plats.

- Vi förväntar oss ytterligare avmattning i den utländska tillväxten under 2019. Prisökningarna i kustområdena, inte minst på nyproduktion, är och har varit betydande, vilket dämpar den nordeuropeiska efterfrågan. Det finns en gräns för hur mycket man vill spendera på ett andra- eller tredjeboende. Därtill får sannolikt Brexit en hämmande effekt på den brittiska efterfrågan, säger Daniel Nilsson.

Publicerat av

Tony Harkén

spanien

Klockan i Madrid, Spanien

ES - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items