.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Svenska storföretag ger Donald Trump rätt i sin kritik mot Kina.

Svenska storföretag ger Donald Trump rätt i sin kritik mot Kina.

Publicerat av Tony Harkén tisdag, 19 mars 2019.

Det visar en enkät från Stockholms Handelskammare som besvarats av företag som tillsammans anställer 300 000 personer och omsätter 700 miljarder kronor.

- Förhoppningsvis kan de pågående samtalen om en överenskommelse mellan USA och Kina lösa upp en del knutar, stävja framtida handelsbråk och rulla tillbaka tidigare sjösatta handelshinder, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

I den pågående handelskonflikten mellan USA och Kina har USA:s president Donald Trump kritiserat Kinas ekonomiska politik, bland annat för att företag tvingas flytta över immateriella rättigheter till kinesiska samarbetspartners för att få tillgång till marknaden.

Stockholms Handelskammares 60 största medlemsföretag har blivit frågade om sin syn på om Donald Trump har rätt i sin kritik och 19 av företagen (svarsfrekvens 31%) har valt att svara.

Företagens svar ger ett snittvärde på 2,47 på en skala mellan 1 och 5 där betyget 1 innebär ”helt rätt” och betyget 5 innebär ”helt fel”.

Värdet understiger 3. Det betyder att företagen tycker att Trump har mer rätt än fel i sin kritik.

- Många svenska företag upplever att de inte har samma möjlighet att investera i Kina som kinesiska företag har i Sverige. Därför är det en positiv signal att förhandlingar pågår och för ett litet land som är exportberoende – som Sverige – är överenskommelser på denna nivå väldigt viktiga att få på plats, säger Stefan Westerberg.

En tidigare analys från Stockholms Handelskammare visar att Kina har passerat USA som varuexportmarknad för Stockholmsbaserade företag.

- Kina har redan blivit en jätteviktig marknad och om Kina öppnar upp för en mer sund konkurrens så finns det en gigantisk potential som skulle gynna handeln för så väl Stockholms som hela landets företag, säger Stefan Westerberg.

Källa - Stockholms Handelskammare

Publicerat av

Tony Harkén

kina

Klockan i Hong Kong, Kina

CN - Time
There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items