.

© Copyright – EtableringUtomlands.se
Fel
  • Fel vid laddning av flödesdata.
Kanelbullens dag - 4 oktober

Kanelbullens dag - 4 oktober

Publicerat av Cecilia Helland torsdag, 04 oktober 2012.

Kanelbullens dag är en dag som bagerierna runt om i landet ser fram emot med skräckblandad förtjusning.

Kunderna vill ha så många bullar att många, trots att de sätter in extraresurser, har svårt att hinna med. Det är egentligen bara fettisdagen som kan mäta sig med kanelbullens dag, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet för att stimulera hembakning. Många konsumenter tog tillfället i akt att fira på sina arbetsplatser och det blev rusning till landets bagerier, som var oförberedda. Dagen har satt sig som en viktig del av svensk matkultur och är idag ett självklart inslag på många arbetsplatser där arbetsgivaren bjuder personalen på bullar.

Kanelbullens ursprung sträcker sig så långt som 100 år tillbaka i tiden. Efter att Sverige blivit självförsörjande på både vetemjöl och socker i början på 1900-talet började man mer allmänt baka söta vetebröd, något som tidigare varit en lyxvara. Det söta vetebrödet utvecklades så småningom i flera former, storlekar och smaker. Ur det kreativa hantverket uppfanns kanelbullen eller kanelsnäckan som den också kallas i stora delar av landet.

 

Fakta om kanelbullen

Kanelbullens dag instiftades 1999 av Hembakningsrådet.

Kanelbullens Dag firas även av Svenska kyrkan i resten av världen för svenskar som inte befinner sig i Sverige under högtiden.

Kanelbullen tros vara från 20-talet när ingrediensernas tillgång ökade och kanelen följde med handelsmännen hem från främmande kontinenter.

Kanel är världens äldsta krydda och ordet kommer från latinets ord för litet rör.

Sveriges bagare & konditorer AB är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare & konditorer AB har ca 450 medlemsföretag

Bild - Linn Danielsson och Susanna Söderman tävlar för Sverige i EM Unga Bagare 2012

Publicerat av

Cecilia Helland

Ansvarig skribent på Etablering Utomlands.

There are not feed items to display.
  • Check if RSS URL is online
  • Check if RSS contains items